Езици за програмиране , започващи с : „P“

(Да сравним възможностите на Python и PHP при web-разработка)

В дадената статия ще разгледаме два езика започващи на „P“ , а именно Python и PHP , като разгледаме техните еднакви и различни характеристики. Никога не сте мисли , че тези два езика могат да имат нещо общо. Е да разсеем и този мит..

  • PHP –  езика титан сред скриптовите езици , на който функционират 79 % от съществуващите сайтове
  • На Python се пада основната част на интренет трафика : и най-често се използва от гиганти , като Amazon, Google, Reddit и Instagram.

Но нека се опита да противоставим силните и слабите страни на двата езика от гледна точка на web-разработка

Сложност усвояване – една от ключовите характеристики на всеки език за програмирване. От това , как функционалните възможности се отнасят към удобоство при ползване – зависи и притока на нови програмисти , а също така и развитието на различните екосистеми в дадента среда. Да не забравяме и факта , че колко по прост е един език , толкова по малко време отива за разработка на приложения и това влияе на стойността на крайния продукт.

По тази характеристика Python превъзхожда повече , ако не и всички свои конкуренти. Именно този език се препоръчва , като първи и на неговия синтаксис се привеждат доста примери , когато става дума за прозрачност и удобство на код.

От друга страна PHP никога не се стремил да бъде харесвам от прохождащите програмисти. Само факта , че първите му скриптове са произлезли от „C“ , говоти много по този въпрос. Днес, когато web-приложенията са се превърнали в прости форми в градиозни програмни решение , то сложността на PHP плаши повечето разработчици.

Скорост на работа – характеристика не по-важна от горната , влияеща върху продуктивността на разработка

Една от главните претенции на противниците на Python е че прекалено бавен. И наистина е така: PHP 7 размазва Python 3 в бечмарк тестовете. Това означава, че при сървърните приложения се харчат повече ресурси и при едно голямо натоварване – ако следваме примера с web-приложение при който имаме милиони ежедневни посещения и заявки – разлика в производителността ще бъде най-отгоре при показателите на даден проект.

В защита на Python може да отбележим , че до определена граница забавянето ще бъде микроскопично. И ако при PHP-приложениета се изпълняват за 10 ms , то на Python му отнема 30 ms и тази тройна разлика в производителността може да бъде пренебрегната. Решението остава да бъде взето от разработчика , който ще избере нужния framework , според поставената задача.

Поддръжка на комьюнити – всички сме в Интернет , когато възникват въпроси , както личната , така и в профисионалната сфера. И почти всеки му познато чуството , когато види нужната информация или решение на проблема си на третия ред в Google или Stackoverflow… a браузер показва грешка 408.
Живое сообщество разработчиков, которые обмениваются опытом – обильно сдобренным профессиональными колкостями – страховка от таких ситуаций.

И PHP, и Python по этому параметру находятся примерно на одном уровне. Первый держится за счёт более чем 20-летней истории, в пользу второго играет статус «рок-звезды» среди языков программирования. Правда, понять ответы Python-профессионалов может быть проще, поскольку сам язык дружелюбнее к новичкам. Ещё один плюс – огромное количество разнообразной документации на все случаи жизни.