Малко теория отностно LAN кабела

Кабелите доста често се изпозлват при създаване на локална мрежа и за сега дадения способ за предаване и получаване на данни между две устройства азслужено си оставана най-надежден , удобен и бърз.

  • Усукана двойка за усукване

Под „усукана двойка за усукване“ ще разбираме процедурата на закрепване на различни конектори разположени на един от двата края на кабела.Най-често използваните са 8 контактните конектори 8P8C , известни с името RJ-45 , те могат да бъдат два вида:

  • неекранировани – предназначени за кабел UTP;
  • екранировани – предназначени за кабели FTP или STP.
витая пара обжим схемаКъм избора на конектор трябва да се подхожда доста внимателно , понеже част от тях се изпозлва от професионалисти т.е. нужен опит и знание за тяхното правилно поставяне.

Обърнете внимание:

По-добре е да не се купуват конектори заедно с вложката – тяхната цел, предназначена специално за меки и, по-специално, усукани проводници, и използването им за закрепване на твърд меден кабел е много неудобно.

Как се поставя даден кокнектор не би било сложно да се справите , техните инструкции са прости и разбираеми : вътре в устройството има 8 канала-жлебове (за всяко медно ядро ​​на кабела), в горната част на които има метални контакти.

витая пара обжим схема

За да определите правилно номерацията на контактите, трябва да завъртите конектора, така че контактите да са разположени отгоре, а самият фиксатор.

В този случай обратното ще бъде входният конектор. В тази позиция номерът за контакт 1 ще бъде отдясно, а номер 8 съответно отляво. Номерирането е важна информация, когато се изпълнява процедура на пресоване.

Ето защо, не забравяйте да запомните как правилно да идентифицирате броя на контактите, това ще помогне да защитите кабела и да установите връзка. Има няколко схеми за разпространение: EIA / TIA-568A и EIA / TIA-568B.

Разликата между схемите е в местоположението на вените. Тъй като всичките четири двойки проводници, които са усукани вътре в кабела, имат различна цветова изолация, тогава всеки може самостоятелно да повтори схемата на свързване.